MB 10 yo MB9 video Master blender NW 6yo inak Bez nzvu-1

VÝROBA WHISKY

Má 4 základné etapy:  sladovanie,  príprava zápary, kvasenie a destilácia. Po nich nasleduje ešte najdôležitejšia etapa dozrievania.

Whisky a voda

K výrobe whisky je potrebné suroviny riadne vybrať a pripraviť. Prvou surovinou pri výrobe whisky je voda. Bez vhodného vodného zdroja nemôžeme whisky vyrábať. Voda musí byť kvalitná, čistá a musí jej byť dosť. Pri výrobe whisky má tri podstatné úlohy. Voda je potrebná bez ohľadu na to, akú whisky chcete vyrábať. Na polohe starších páleníc je vidieť, že vždy boli stavané pri vhodných vodných zdrojoch (dobrým príkladom sú pálenice na rieke Spey, Škótsko). Voda je potrebná pri príprave skvaseného rmutu, používa sa na chladenie kondenzátorov a tiež na riedenie whisky a to ako pri stáčaní do sudov, tak aj pri plnení do fliaš. Aj dnes, keď sa stavia nová pálenica whisky, tak sa na jednom z prvých miest rieši práve otázka vody.

Čítať ďalej...

WHISKY NA SLOVENSKU

     V nedávnej minulosti boli objavené v regióne horného Spiša veľmi dôležité historické dokumenty a artefakty, ktoré dokumentujú, z historického aj novodobého hľadiska, významné obdobie života v tomto regióne. Z archívnych dokumentov vyplýva, že v Starej Ľubovni stojí najstarší zachovaný liehovar na Slovensku z druhej polovice 18. storočia.

     Ďalšie zmienky o liehovare sa uvádzajú pri opise hradu Ľubovňa v Uhorskom geografickom slovníku z roku 1851. Základ starého liehovaru stojí pod hradom dodnes. Ide podľa všetkého o najstarší zachovaný objekt tohto druhu na území Slovenska! Jednoznačné doklady zachované od 18. storočia dokumentujú stáročnú tradíciu liehovarníctva v tomto regióne.

 To bol jeden z rohodujúcich dôvodov, prečo sa spoločnosť Nestville Distillery, ktorá sídli priamo v malebnej Spišskej dedinke Hniezdne, rozhodla oživiť tradíciu výroby kvalitnej „pálenky" v tomto regióne.

Čítať ďalej...

NESTVILLE WHISKY VIDEO

videowhisky