WHISKY A JEJ HISTÓRIA

Čo je whisky ?

       Whisky je jednou z najstaršie vyrábaných liehovín na svete. Whisky alebo Whiskey je alkoholický nápoj vyrobený z obilného destilátu. Kvalitná whisky vzniká dlhodobým zrením v drevených sudoch, najčastejšie dubových. Veľmi často kvalita a používanie sudov ovplyvní výslednú chuť a vôňu whisky. Chuť whisky ovplyvňuje pár hlavných faktorov ako je zloženie resp. množstvo pridaného sladu a obilnín (používajú sa obilniny ako jačmeň, raž, sladový raž, pšenica a kukurica) a doba ležania (zvyčajne od 3 cez 12 až po 15 rokov).

        Od roku 1915 bolo stanovené, že pravá whisky musí zrieť v sudoch najmenej 3 roky. Za vek whisky označujeme čas medzi destilovaním a stáčaním do fliaš. Whisky vychádzajúca z destilačných kotlov obsahuje okolo 70% alkoholu, a preto sa pred stáčaním do sudov mierne riedi vodou na 63%. Pri stáčaní do fliaš sa riedi znovu na cca 40%.

 

       Názov whisky je používaný pre destiláty zo Škótska, Walesu, Kanady a Japonska, kým whiskey je používaný v Írsku a USA.

 

Základné pravdy, ktoré platia o whisky:

  • Žiadne dve značky whisky nechutia rovnako.
  • 99 percent ľudí, ktorí pijú whisky tento rozdiel nespozná, pokým ich na to niekto neupozorní.

 

Rozlišujeme viacero druhov whisky

  • Sladová whisky – vyrába sa výlučne zo sladovaného jačmeňa s použitím kotlíkovej destilácie, ide o pôvodný destilačný proces
  • Sudová sladová whisky (Vatted Malt Whisky) - miešaná whisky z dvoch či viac sladových whisky – z dvoch či viacerých páleníc
  • Čistá sladová whisky (Single Malt Whisky) - vzniká v určitej pálenici. Je to nadriadený termín termínu sladová whisky (môže znamenať i miešanú whisky z dvoch, či viac sladových whisky – tzv. sudová sladová whisky)
  • Sladová whisky z jednej várky (Single Cask Malt alebo Single Barrel) - pochádza z jedného vybraného konkrétneho suda
  • Obilná whisky (Grain Whisky) – vyrába sa zo sladovaného a nesladovaného jačmeňa a z kukurice, a to kontinuálnym spôsobom v patentnom Coffeyovom destilačnom zariadení
  • Miešaná whisky (Blended Whisky)– kombinácia whisky z rôznych páleníc, a to tak sladovej, ako i obilnej. Miešaná whisky je čo do objemu zďaleka najpredávanejšou škótskou na svete. Cieľom miešania je vyrobiť whisky určitého a osobitného charakteru. Jednotlivé whisky pre miešanie musia byť vybrané tak, aby sa doplňovali a navzájom zvýrazňovali. Po miešaní sa whisky vracajú späť do suda a nechajú sa pred plnením do fliaš "oženiť".

 

História whisky

     Počiatky whisky sa strácajú v histórii. Napriek tomu je však všeobecne známe, že Kelti (a to boli tiež predkovia Škótov, Írov a Welšanov) vedeli vyrábať destilát z obilia už nejakých 800 rokov pred. n. l. Vzhľadom k nepriaznivej klíme pre pestovanie vínnej révy bolo používanie obilnín ako jačmeň a raž logickou voľbou. Kelti videli svoj ohnivý nápoj ako dar od bohov, ktorý prebúdzal mŕtvych k životu a rozohrieval aj tie najstudenšie duše. A tak niet divu, že Kelti whisky nazývali “uisge beatha” – voda života, živá voda.

    Prvú písomnú zmienku o výrobe whisky nájdeme v kráľovských pokladničných zvitkoch, tzv. Exchequer Rolls z roku 1494. V slávnom slovníku Dr. Johnsona sa slovo whisky prvýkrát objavilo v roku 1755.

     Podľa Írov umenie výroby whisky pochádza z Írska a odtiaľ sa dostalo ďalej do Škótska. Podľa legendy prišiel do Írska svätý Patrik, stal sa národným svätcom, vyhnal z Írska diabla a naučil Írov destilovať životodarný nápoj z jačmeňa.

   V Škótsku koluje príslovie: „Íri možno whisky vynašli, ale my sme ju priviedli k dokonalosti.” Vo všeobecnosti bola výroba whisky logickým vyústením hospodárenia farmárov. Keď zostal jačmeň, či iná obilnina, ktorá sa nedala inak využiť, bolo najvýhodnejšie urobiť z nej liehovinu, ako podstúpiť riziko, že zhnije pri skladovaní. Prebytok whisky bolo možné predať a stal sa z toho ďalší zdroj príjmov.

     V priebehu 15. storočia sa „ohnivá voda” dostala na územie Ameriky a ako rástla jej popularita, postupne dobývala zvyšok sveta. Vynález miešanej škótskej whisky sa pripisuje Andrew Usherovi - obchodníkovi s whisky, ktorý ju v roku 1853 po prvýkrát začal predávať.

     Do prelomu 19. a 20. storočia sa škótska sladová whisky pila viac - menej mladá, neuležaná. V pálenici sa stáčala do sudov a predávala sa obchodníkom, ktorí si ju podľa potreby stáčali do fliaš.

     K rozšíreniu výroby whisky do sveta paradoxne pomohla aj pohroma, ktorá postihla v roku 1880 francúzske vinice. Vinice boli napadnuté phylloxera vastatrix, čo malo za následok prechodný nedostatok vína a páleniek z Francúzska. Hľadali teda iné nápoje a objavili whisky.

     Okolo roku 1907 sa vláda rozhodla vymenovať Kráľovskú komisiu a stanoviť pravidlá pre výrobu whisky. Jedným z veľkých otáznikov bolo, či sa ako škótska whisky môže označovať len liehovina vyrobená zo sladového jačmeňa. Komisia vypočula odborníkov z odboru lekárstva, chémie aj výrobcov sladovej a obilnej whisky. V roku 1909 dospela Kráľovská komisia k záveru, že názvom whisky sa smie označovať ako liehovina vyrobená zo sladového jačmeňa, tak aj liehovina vyrobená z iného obilia v kontinuálnej destilačnej sústave. Okolo roku 1915 bol zriadený úrad, ktorý dohliadal na produkciu whisky a ktorý stanovil, že pravá whisky musí zrieť v sudoch najmenej tri roky.

HISTORICKÉ FOTOGRAFIE ZO SÚKROMNÉHO ARCHÍVU E.S.

  • Nestville Distillery
  • Hniezdne 471
  • 065 01 Hniezdne
  • Marketingové oddelenie
  • 052/42 636 15
  • Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
  • Obchodné oddelenie
  • www.gurlex.sk
  • Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

logo-nestville-distillery