Premýšľame o whisky

Je teda až prapodivné, koľko má toho spoločného s u nás tak obľúbeným pivom. Tak napr. základné suroviny ako jačmenný slad, kvalitnú vodu, kvasinky a dokonca aj časť výrobného postupu.

Z toho teda vyplýva, že whisky je vlastne taký vyšší vývojový stupeň piva, a teda jej pitie nemusí byť vôbec elitárske a už vôbec nie výlučne snobské.

Ale ak by sa človek chcel predsa len cítiť na vyššej nohe, taká novinka v podobe 6-ročnej slovenskej Nestville Whisky by mu to pravdepodobne umožnila.

Milovníci whisky a evolúcie/v pivnom prípade/ sa majú načo tešiť. Pretože 6-ročná Nestville Whisky zrela presne 6 rokov v sudoch z bieleho duba, vďaka čomu získala svoje typické vlastnosti. Je veľmi jemná, skoro by sa dalo povedať hebká. Má nasládlu chuť po kukurici, zlato–hnedastú farbu, s vôňou po vanilke. Má smotanovo-vanilkovú chuť, a dlhú jemne ostrú dochuť, ktorá je zvýraznená podtónom z výťažku z dreva.

PREMÝŠĽAME O WHISKY

Je to skoro až historická chvíľa, keď po úspešnom uvedení klasickej Nestville Whisky blended prichádza na trh prvá ročníková blended whisky. A čo je hlavné, je naša - slovenská.

Že ste o nej ešte nepočuli, je dosť pravdepodobné, lebo svetlo sveta uzrela počas podujatia Nestville Open Day, ktorý sa konal posledný júnový víkend tohto roku v Hniezdnom – teda celkom nedávno.

zdroj: http://www.cas.sk/clanok/325066/premyslame-o-whisky.html?utm_source=cas.sk&utm_medium=zona-hp&utm_content=box-%C4%8Das.sk-hp&utm_campaign=cross

Whisky s dátumom

S novinkou pre priaznivcov whisky prišla slovenská spoločnosť Nestville Distillery, ktorá sídli v dedinke Hniezdne na severovýchode Slovenska

Ide o blended whisky v kategórii Single barrel, čo je špeciálna edícia v limitovanom počte približne 435 fliaš z jedného sudu, ktorý bol "naložený" v roku 2009. Každá fľaša má svoje poradové číslo, číslo sudu, z ktorého bola odobratá a dátumom zrenia. Whisky sa podľa brand managera Michala Rusiňaka stáča ručne vždy len po otvorení jedného sudu z bieleho duba, v ktorom dozrieval whisky destilát po dobu štyroch rokov. Získava tak sýtejšiu farbu, zrelšiu a výraznejšiu chuť. Práve kvalita a používanie sudov výrazne ovplyvňuje výslednú chuť a vôňu whisky. Ďalším faktorom, ktorý má vplyv je potom doba "ležania".

 

ZDROJ:

http://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/whisky-s-datumom.html

Spoločnosť Nestville Distillery uvádza na trh novinku Nestville Cherry

Spoločnosť Nestville Distillery po tom ako úspešne uviedla na trh novinku, prvú slovenskú whisky, sa rozhodla v tom pokračovať a potešiť aj nežné pohlavie. Ďalšou vydarenou novinkou je likér Nestville Cherry. Je to likér, ktorý je určený hlavne dámam, pre ktoré je klasická whisky príliš ostrá, ale v podobe likéru a s príchuťou čiernej višne, ju určite každá privíta. Základom Nestville Cherry likéru je whisky destilát, ktorý sa vyrába z vybraných druhov sladu a obilia. Whisky destilát sa vyrába kolónovou destiláciou a následným zrením vo vypaľovaných dubových sudoch vzniká jeho osobitá chuť a vôňa. Pomenovanie likéru „Nestville Cherry“ vychádza z jej lahodnej chute višne, teda cherry, preto je názov veľmi vhodný. Nestville Cherry likér sa hodí ako aperitív k slávnostnému stolu.

ZDROJ:

http://www.gastroweb.sk/aktualne/spolocnost-nestville-distillery-uvadza-na-trh-novinku-nestville-cherry.html

Van Dammova whisky zbiera ceny

Pred rokom ju krstil na východe Slovenska Jean Claude Van Damme, teraz zbiera ceny v Amerike. Reč je o prvej slovenskej whisky Nestville. Nápad vyrábať whisky na Slovensku, ktorý znel pre znalcov tohto nápoja trochu bláznivo, zdá sa začína žať úspechy. Zo súťaže „International Review of Spirits Award“ v Chicagu si len pred niekoľkými dňami priviezli jej majitelia bronz za chuť a kvalitu. Whisky sa tak po prvý krát oficiálne dostala do klubu uznávaných značiek whisky.

„Medaila je pre nás o to cennejšia, že whisky je liehovina, ktorá má vo svete dlhodobú históriu a jej príprava je alchýmiou, ktorú reálne pozná len niekoľko skúsených odborníkov. Aj naše prvé kroky chodil do Hniezdneho pravidelne kontrolovať majster priamo z Kentucky“ hovorí Jaromír Dubay, riaditeľ Nestville Distillery. Zlatý mok voňajúci po vanilke a smotane, s jemným nádychom burbonu zreje v obci Hniezdne v sudoch zo vzácneho bieleho duba.

Minulý rok opustila brány Nestville Distillery miešaná (tzv. blended) whisky, ktorá zrela 3 roky. V skladoch zároveň zreje aj single malt, ktorá sa objaví na trhu v roku 2015. Z každej šarže sa zároveň odkladá destilát na ročníkovú whisky, ktorá sa objaví na verejnosti najskôr o 3 až 7 rokov. Od uvedenia na trh registrujú zástupcovia whisky záujem aj zo strany zahraničných obchodných partnerov. Prvé kontajnery s fľašami whisky už boli v uplynulých mesiacoch dopravené napr. do Číny. Liehovar Nestville Distillery v obci Hniezdne v blízkosti Starej Ľubovne nadväzuje na dlhoročnú históriu výroby liehu na Slovensku.

Liehovar patrí vďaka svojej technológií umožňujúcej až 7 kolovú destiláciu a filtráciu, k najmodernejším na svete. Spoločnosť zamestnáva viac než 60 ľudí a denne produkuje cez 35 500 litrov rôznych druhov alkoholu. Vyrobený vysokokvalitný lieh využíva nielen na vlastnú spotrebu, ale z celkového objemu je až 70% určených na export a pri výrobe vlastných liehovín ho využívajú aj renomovaní zahraniční výrobcovia.

ZDROJ:

http://www.inbar.sk/drinking/detail-clanku/clanok/van-dammova-whisky-zbiera-ceny.html

  • Nestville Distillery
  • Hniezdne 471
  • 065 01 Hniezdne
  • Marketingové oddelenie
  • 052/42 636 15
  • Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

logo-nestville-distillery