Milovníci whisky sa majú na čo tešiť

Jedno galské príslovie hovorí o tom, že len dve veci sú najlepšie bez všetkého a jednou z nich je whisky.

 Hniezdne 28. júla (OTS) - Príbeh prvej slovenskej Nestville whisky je príbehom výnimočného nápoja, ktorý sa začal písať v nedávnej minulosti na hornom Spiši. A aká teda je prvá slovenská whisky? Je jemná, hebká až smotanová, nasladlá po kukurici s jemnou vanilkovu vôňou. Suroviny na jej výrobu je 
potrebné riadne vybrať a pripraviť. Prvou surovinou je voda. Bez vhodného vodného zdroja nemôžeme whisky vyrábať. Voda musí byť kvalitná, čistá a musí jej byť dosť. Základ tiež tvoria starostlivo vybrané druhy obilia, s najvyšším obsahom škrobu, ktorý je vysokým prínosom v procese fermentácie. K najvhodnejším obilninám patrí jačmeň, z ktorého si vyrábame vlastný slad. Ten je neodmysliteľnou súčasťou výroby whisky. 

Novinkou je PRVÁ 6 ROČNÁ SLOVENSKÁ BLENDED WHISKY, ktorá sa promovala koncom júna na podujatí Nestville Open Day 4. Pre spoločnosť je to skoro až historický moment, keď po úspešnom uvedení klasickej blended whisky na trh, prichádza s prvou ročníkovou blended whisky. Nestville whisky 6 ročná je veľmi jemná až hebká, nasladlá po kukurici so zlato hnedastou farbou, zanechávajúca zmyselnú chuť po vanilke s podtónom sladu a obilia. Milovníci whisky sa majú na čo tešiť.

Premýšľame o whisky

Je teda až prapodivné, koľko má toho spoločného s u nás tak obľúbeným pivom. Tak napr. základné suroviny ako jačmenný slad, kvalitnú vodu, kvasinky a dokonca aj časť výrobného postupu.

Z toho teda vyplýva, že whisky je vlastne taký vyšší vývojový stupeň piva, a teda jej pitie nemusí byť vôbec elitárske a už vôbec nie výlučne snobské.

Ale ak by sa človek chcel predsa len cítiť na vyššej nohe, taká novinka v podobe 6-ročnej slovenskej Nestville Whisky by mu to pravdepodobne umožnila.

Milovníci whisky a evolúcie/v pivnom prípade/ sa majú načo tešiť. Pretože 6-ročná Nestville Whisky zrela presne 6 rokov v sudoch z bieleho duba, vďaka čomu získala svoje typické vlastnosti. Je veľmi jemná, skoro by sa dalo povedať hebká. Má nasládlu chuť po kukurici, zlato–hnedastú farbu, s vôňou po vanilke. Má smotanovo-vanilkovú chuť, a dlhú jemne ostrú dochuť, ktorá je zvýraznená podtónom z výťažku z dreva.

PREMÝŠĽAME O WHISKY

Je to skoro až historická chvíľa, keď po úspešnom uvedení klasickej Nestville Whisky blended prichádza na trh prvá ročníková blended whisky. A čo je hlavné, je naša - slovenská.

Že ste o nej ešte nepočuli, je dosť pravdepodobné, lebo svetlo sveta uzrela počas podujatia Nestville Open Day, ktorý sa konal posledný júnový víkend tohto roku v Hniezdnom – teda celkom nedávno.

zdroj: http://www.cas.sk/clanok/325066/premyslame-o-whisky.html?utm_source=cas.sk&utm_medium=zona-hp&utm_content=box-%C4%8Das.sk-hp&utm_campaign=cross

Whisky s dátumom

S novinkou pre priaznivcov whisky prišla slovenská spoločnosť Nestville Distillery, ktorá sídli v dedinke Hniezdne na severovýchode Slovenska

Ide o blended whisky v kategórii Single barrel, čo je špeciálna edícia v limitovanom počte približne 435 fliaš z jedného sudu, ktorý bol "naložený" v roku 2009. Každá fľaša má svoje poradové číslo, číslo sudu, z ktorého bola odobratá a dátumom zrenia. Whisky sa podľa brand managera Michala Rusiňaka stáča ručne vždy len po otvorení jedného sudu z bieleho duba, v ktorom dozrieval whisky destilát po dobu štyroch rokov. Získava tak sýtejšiu farbu, zrelšiu a výraznejšiu chuť. Práve kvalita a používanie sudov výrazne ovplyvňuje výslednú chuť a vôňu whisky. Ďalším faktorom, ktorý má vplyv je potom doba "ležania".

 

ZDROJ:

http://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/whisky-s-datumom.html

Spoločnosť Nestville Distillery uvádza na trh novinku Nestville Cherry

Spoločnosť Nestville Distillery po tom ako úspešne uviedla na trh novinku, prvú slovenskú whisky, sa rozhodla v tom pokračovať a potešiť aj nežné pohlavie. Ďalšou vydarenou novinkou je likér Nestville Cherry. Je to likér, ktorý je určený hlavne dámam, pre ktoré je klasická whisky príliš ostrá, ale v podobe likéru a s príchuťou čiernej višne, ju určite každá privíta. Základom Nestville Cherry likéru je whisky destilát, ktorý sa vyrába z vybraných druhov sladu a obilia. Whisky destilát sa vyrába kolónovou destiláciou a následným zrením vo vypaľovaných dubových sudoch vzniká jeho osobitá chuť a vôňa. Pomenovanie likéru „Nestville Cherry“ vychádza z jej lahodnej chute višne, teda cherry, preto je názov veľmi vhodný. Nestville Cherry likér sa hodí ako aperitív k slávnostnému stolu.

ZDROJ:

http://www.gastroweb.sk/aktualne/spolocnost-nestville-distillery-uvadza-na-trh-novinku-nestville-cherry.html